KONCERTY / GIGS

neděle 24. března 2019

DAILY KRIMY ORDINARY

zavrtět palcema ráno
zaklepat bačkorama večer
to by každej chtěl
mezitim kafe palačinka, možná cígo, to se neví, to právě zjišťujeme, nešahejte na to
vyšetřovatelé sedí u kafe
ženy sedí u kafe vedle
vyšetřovatelé si dávaj: kafe, palačinku nebo smažák s kroketama, milujou krokety
ženy si daj kafe s mlíkem, mlíčkem dvojitým, můžu tvoje? Dík. A medovník. Limonádu nebo víte co, džus s vodou slejt do půlitru, grepovej, děkuju. Jednou mi dal k valentýnu medovník. Už jsme se rozešli.
Projdeme si teda svodky, jména všech, kdo tam byli a pak už jen zjistit, kde byli ti, co tam nebyli. Řeklo se na centrále.
Vyšetřovatel si bere baloňák, aby nebyl nápadnej, a černý brejle. Je jedenáct. Podívá se na hodinky, podívá se na oblohu, je pod mrakem. Přemejšlí, jestli si má vzít klobouk, kdyby pršelo. Klobouk a černý brejle, to je trochu moc, říká si.
Svůj typickej gumovej klobouk nosí vopravdu spíš do deště.
Trička nosí moirový, je to funkční prádlo, říká. Dárky vod mámy k vánocům. Děkuju, mami, říká. Je to funkční prádlo, na to máma. Možná že ty vlákna zbrzděj kulku, no rozhodně udržej orgány pohromadě, myslí si. Těchhle trik má dost. Rozhodně na všechny akce.
Vydá se felicíí na sídliště. V kruhu paneláků dvě mateřiny a čtvery průlezky. Kdo tohle navrhoval, nebyl duševně vpořádku, aspergruv syndrom minimalně, toje jistý, povzdechne si, dosedne na lavičku a vidí, že ho všichni z oken vidí. Ejhle, člověk, říkaj si.
No, kouřit nebudu, eště by se jim pejsci zakuckali, zasměje se. Chce něco z kapsy vytáhnout, ale co teda? Tak vrtí palcema.
Přeci jen by šel někam na záchod, ale je jedna vodpoledne, lidi jsou citlivý. Vzpomene na kolegyně, jak tohle řešej, představí si je všecky, na bobku v trávě s pistolema a neprůstřelnejma vestama, s přílbama, s štítama plexisklovejma, nebo navopak s nalepeným knírem a umělou pleškou, to Věrce slušelo, noale ta umí vestoje. Usměje se.
Pak do bločku zakreslí časovou mřížku a napíše, kdo šel kolem. Popis zvanej líčení, to mu šlo i ve škole. A teďko zpátky do štábu, vedle za stromem už číhá kolega.